Tiskové prohlášení 35. ročníku

35. ročník Teplicko-adršpašské 33

poznamenalo špatné počasí

Přátelé pěší turistiky, přátelé Spolku RADOST, přátelé Teplicko-adršpašské 33, vážení partneři, turisté,

jak už se mi mnozí partneři a známí smějí  (že to by nebylo aby na našem pochodu skoro pokaždé nespadla alespoň kapka deště), tak letos opravdu kapat mělo. Správně řečeno, dle předpovědi počasí na termín 14.9.2024 mělo celý víkend intenzivně pršet. V předpovědi hlásí rekordní srážky, Vláda ČR doporučuje omezit či zrušit venkovní společenské a sportovní akce. Ačkoliv moc předpovědi nevěříme, začínáme postupně omezovat program. Nejdříve rušíme dětskou část pochodu. Ve čtvrtek večer rušíme komplet doprovodný program včetně vystoupení kapel. V pátek ráno již nelze na nic čekat a poprvé v historii pochodu rušíme celou akci… Jsme rádi. Celou sobotu a neděli jsme lítali kolem povodní v Teplicích nad Metují a okolí. Nedokážeme si představit, že v Teplicích se na jedné straně pytlují protipovodňové pytle s pískem a na druhé straně pro pár turistů pořádáme turistický pochod. Je ale pro nás nemyslitelné, neuskutečnit ročník, obzvlášť když jsme ho uměli udělat v době prohibice a v době Covidu. Proto stanovujeme náhradní termín na 5.10.2024 s pocitem, že horší počasí než v původně stanoveném termínu už nemůže být.

A co myslíte…. První předpověď počasí na 5.10.2024 není úplně příznivá. Bohužel s přibývajícími dny se zhoršuje. Takže kolečko se opakuje a začínáme omezovat program. Jako první opět rušíme pohádkové bytosti na dětských trasách. Dále upravujeme vystoupení kapel. Rušíme hlavní kapelu a večerní zábavu. A s napětím vyčkáváme, kolik vlastně přijde v den D turistů. Neumíme vůbec odhadnout, kolik turistů v tomto počasí se na náš pochod vydá. V roce 2013, když byly podobné podmínky k nám přišlo celkem 146 turistů.

Je ráno 5.10.2024. Na 50 kilometrovou trať přichází hned ráno postupně přichází asi 10 turistů. S postupem času začínají chodit další a další turisté. Ale je to pochopitelně slabé, hodně slabé. Oproti loňskému roku nezvyklé prázdno. Občas je na koupališti více pořadatelů než turistů 😊.

Po sečtení přihlášek se nám ukazuje celkové číslo 614 účastníků. Oproti předchozímu roku, kdy se počet startujících zastavil na čísle 2 251 je letošní účast zhruba čtvrtinová. Skeptičtí nejsme. Na Katovské 30 se pohyboval počet startujících při úplně bezchybném počasí okolo čísla 500. Navíc jsme si mohli odzkoušet náš nový registrační systém, který jsme letos poprvé spustili a budeme ho dále rozvíjet. I díky němu víme a musíme konstatovat, že přihlášených turistů bylo na letošním ročníku celkem 1054, jelikož ze všech 800 předem přihlášených turistů jich přišlo necelá půlka.

Aby toho nebylo málo, v přeloženém termínu je naplánována rekonstrukce trati a přejezdů a nejsou k dispozici všechna parkoviště. Upřímně – neumím si představit, kdyby v této situaci přišlo 2 251 startujících….

Na pěších trasách byly počty účastníků následující:
TA4 + TA6 – 89 startujících (660)
TA 16 – 541 startujících (785)
TA 25 – 89 startujících (256)
TA 33 – 138 startujících (377)
TA 50 – 33 startujících (89)
Na cyklo trasách byly počty účastníků následující:
CYKLO 30 – 12 startujících (51)
CYKLO 50 – 12 startujících (33)
CELKEM: 614 (2251) startujících
(údaje v závorce – počty startujících v roce 2023)

Jako nejstarší je již po třetí Klaus Rus (84 let) od nás z Janovic. Nejpočetnější skupinu evidujeme skupinu z Ústí nad Labem do Daniela Bůžka. Jako nejmladšího evidujeme Tobiáše Kubečka (DN 8.3.2024). Jako nejvzdálenějšího účastníka evidujeme pana Diego Caro z Chile  a dále pana Mouchine El Bada z Kodaně. Tradičně k nám zavítala skupina od Marka Skoczka z polské Poznaně a Slovensko bylo zastoupeno paní Vierou Buhokovou ze Stankovan.

V rámci doprovodného programu opět vystoupila pro nás již tradiční skupina Slaveňáci. Odpolední program zajistila skupina Clark´s band.

Letošní roční věnuji všem turistům, kteří k nám letošní ročník zavítali. Povzbudili nás i jejich komentáře na facebooku např:

Hana Vlkanová: Dnes již po třetí na Adršpašské 33, potřetí první protože to je hlavně pochod, ale já si to běžím . Jedna z nejmilejších akcí co jsem kdy absolvovala, vždycky je tam pohoda a moc milá atmosféra a vždycky mě na kontrole “donutí” dát si panáka .

Jarka Siekierová: Skvěle připravený pochod, krásná trasa ve skalách , počasí – mohlo být i hůř všem velké díky

Moc potěšila i krásná dýně s motivem TA33. Moc milé. Děkujeme.

Poděkování rovněž opět patří Městu Teplice nad Metují za finanční a zejména materiální pomoc a Obci Adršpach.

Poděkování dále patří soukromým subjektům (Stavby Myška – hlavní partner pochodu, Z-Trade s.r.o., Kasper a.s. Trutnov, Autostyl a.s. Trutnov, Myco Medica s.r.o.,  Police nad Metují, Stavebně dopravní s.r.o. Trutnov, Infrastav s.r.o. Trutnov, Valenta Tomáš – technickydozor.eu, Melchior House, Hobra-Školník s.r.o., Helion CZ s.r.o.,  Zámecký hotel Bischofstein – Volk Pavel, Bernard Lainka, Rest.TU – Radvanice,  Apartmány ve Mlýně,  Farma Bošina, Adršpašské skály, Autokemp Bučnice, VK Ložiska Police nad Metují, APM Sport s.r.o., Urbanic House Police nad Metují,  Výrobce trubiček Stěnava,  Granit Lipnice s.r.o., CDS Náchod s.r.o., Pekárny a Cukrárny Náchod, KOMAP Dědov, Pivovar Krakonoš, Pekařství Kubovčíkovi, Tiskárna Knopp, reklamní agentura MACH.cz a mediálnímu partnerovi Naše Broumovsko

Děkujeme vám.

Za všechny ze Spolku RADOST a Teplicko-adršpašské 33,

Organizátoři TA33.

Nejnovější příspěvky